Indiaas oerbos als experiment in Darwinpark Zaandam

De Indiër Shubhendu Sharma heeft volgens eigen zeggen een methode ontwikkeld waarbij hij zijn oerbos tien keer sneller laat groeien en is zijn oerbos honderd keer biodiverser in vergelijking met een traditioneel aangeplant bos.

Leny Vissers-Koopman de Zaanse wethouder verantwoordelijk voor openbaar groen was direct enthousiast toen zij werd benaderd door Daan Bleichrodt van IVN. Daan had op het internet-kennisplatform TED een video bekeken over de Indiër waarin hij zijn methode nader omschreef.

Al snel kwam er een samenwerking tot stand tussen de gemeente Zaanstad, IVN, NME Zaanstad en Shubhendu Sharma.

06forest

Begin november was er een eerste gesprek met Sharma op de locatie waar het een en ander moet gaan plaatsvinden, het Darwinpark in Zaandam, gemeente Zaanstad. Nog dit jaar, is de bedoeling, gaat de eerste schep de grond in voor Sharma’s oerbos. Wel is de verwachting dat Shubhendu Sharma veel aanpassingen zal moeten aanbrengen aan zijn werkwijze aangezien ons klimaat en bodemgesteldheid nogal verschillen van dat van India.

Normaal gesproken gaat Sharma als volgt te werk: Het stuk grond wordt eerst afgegraven tot 0,8 meter diep. Dan worden er drie soorten biomassa toegevoegd aan de bodem; husk (maïs, onkruid of veevoer) dat er voor moet zorgen dat de boomwortels ruimte hebben om te kunnen groeien. Als tweede biomassa: Mos en turf, zodat de bodem genoeg water vasthoudt. En als laatste mest voor de vruchtbaarheid. Vervolgens wordt er begonnen met de aanplant van boomstekken. Uiteindelijk staan er ongeveer 3 bomen op 1 m2.

Anton Den Engelse, beleidsadviseur groen bij Gemeente Zaanstad pakt het breder aan door naast het oerbos van de Indiër op eenzelfde oppervlakte van 100 m2 het eigen wildgroeibeleid van Zaanstad toe te passen. Volgens Den Engelse is de gemeente van plan hier wilde rozenstruiken en lijsterbes te gaan planten. Ook dit stuk wordt vervolgens overgelaten aan de natuur.

Het wachten is nu met welk beplantingsadvies Sharma komt. GRDN URBAN zal u op de hoogte houden omtrent de ontwikkelingen van het nieuwe Leny Vissers oerpark.

Bekijk video: https://youtu.be/LrWj1n7lkIs

 

 

 

Advertenties

Deel uw mening:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s